Βαρανάσι (Ινδία): Ανάμεσα στην ζωή & στον θάνατο

Από Maninio
varanasi - india - sarnath - maninio - trip - tour

Βαρανάσι (Ινδία): Ανάμεσα στην ζωή & στον θάνατο

Βαρανάσι (Ινδία): Ανάμεσα στην ζωή & στον θάνατο, θαυμάζετε την ζωή. maninio.com #varanasiindia #ταξίδιστοβαρανάσι

Βαρανάσι (Ινδία): Θέαν στα ιερά γκάτς μέσα απο βάρκα στον ποταμό. maninio.com

«Όλα τα ιερά μέρη της Ινδίας και όλα τα ιερά της ύδατα είναι εδώ. Όλοι οι θεοί κατοικούν εδώ, προσελκύονται από τη λαμπρότητα της Πόλης του Φωτός» – Diana Eck, Banaras

Το μέρος αυτό είναι το Βαρανάσι. Η Ιερή πόλη έκλεψε την καρδιά μου από την πρώτη ματιά. Με έκανε να ξανασκεφτώ την ύπαρξή μου σε αυτή τη ζωή και με έβαλε σε μια ακραία σκεπτικιστική διάθεση. Χωρίς καμία αμφιβολία, το Βαρανάσι, μέχρι τώρα, είναι το μόνο μέρος που με άφησε άφωνη και σοκαρισμένη. Κατά τη γνώμη μου, αν δεν έχετε επισκεφθεί το Βαρανάσι, δεν έχετε επισκεφθεί την Ινδία. Ειλικρινά, δεν έχετε δει τίποτα. Όταν βρεθείτε στο Βαρανάσι θα καταλάβετε τον λόγο. 

Βαρανάσι (Ινδία): Αμέτρητοι χιλιάδες Ινδοί. maninio.com

Δεν υπάρχει καμία ενδιάμεση άποψη για το Βαρανάσι. Είτε θα το αγαπήσετε είτε θα το μισήσετε.

Και…στις τις δύο επιλογές, θα σας κυνηγάει για πάντα.

«Το Βαρανάσι βρίσκεται στο βόρειο ινδικό κράτος του Uttar Pradesh που χρονολογείται στον 11ο αιώνα π.Χ. Θεωρείται ως η πνευματική πρωτεύουσα της Ινδίας, η πόλη προσελκύει Ινδουιστές προσκυνητές που λούζονται στα ιερά νερά του ποταμού Γάγγη και εκτελούν τελετές κηδείας στα Γκάτ κάυσης νεκρών. Τα Γκάτ είναι σκάλες που καταλήγουν στο ποτάμι. Στην πόλη βρίσκονται περίπου 2.000 ναοί, συμπεριλαμβανομένου του Kashi Vishwanath, του «χρυσού ναού», αφιερωμένου στον ινδουιστικό θεό Shiva, γνωστό ως Benares, Banaras ή Kashi. (Πηγή Wikipedia).

Φτάνουμε στο Βαρανάσι μέσω των ταξιδιών μας στην Ινδία και με ελάχιστη ιδέα για την πόλη εκτός το ότι υποτίθεται ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα πόλη. Κοιτάζοντας πίσω τις σημειώσεις μου από εκείνες τις μέρες παρατηρώ το σοκ και την εξάντληση από το ταξίδι μας στο τρένο. Φτάνουμε πολύ νωρίς το πρωί, όπου συναντάμε τον οδηγό μας. Οι κόρνες από τα αμέτρητα rickshaw, πάρα πολύ κίνηση, σκουπίδια παντού και βρωμιά, βρωμιά, πάρα πολύ. Παρά το γεγονός ότι είχα επισκεφτεί στο παρελθόν την Ινδία, το Βαρανάσι πραγματικά με σόκαρε. 

Βαρανάσι (Ινδία): Η θέα στον ποταμό απο το δωματιό μας. maninio.com

Διαμονή

Το ξενοδοχείο μας βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης κόντα στο κύριο Γκάτ. Έπειτα απο περίπου δέκα λεπτά περπάτημα μεσά απο πολύβουα μικρά σοκάκια, φτάσαμ στο δωμάτιό μας. Στην όψη του σοκαριζόμαστε καθώς είναι πολύ βρώμικο στην άκρη του Assi Γκάτ με θέα τον ποταμό Γάγγη. Ο ξεναγός μας μας προειδοποίησε ότι η πλειοψηφία των ξενοδοχείων κοντά στο ποτάμι δεν είναι καλά συντηρημένα, αλλά εμείς επιμέναμε να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στον ποταμό. Η θέα μας ανταμείβει, ήταν πράγματι εκπληκτική! Σύντομα ανακαλύψαμε ότι το κτίριο ήταν γεμάτο από πιθήκους και ο ξεναγός μας προειδοποίησε να προσέχουμε γιατί τα πιθηκάκια κλέβουν πράγματα. 

  • Αν προτιμάτε διαμονή σε καλή κατάσταση είναι καλύτερα να μείνετε έξω από την περιοχή των Γκάτ.
  • Να είστε ενήμεροι για τους πιθήκους, είναι παντού!!

Βαρανάσι (Ινδία): Ιερή πόλη και το ποτάμι. maninio.com

1. Περπατήμα γύρω από τα Γκάτ

Ξεκινήσαμε την εξερεύνηση της πόλης. Υπάρχουν 88 Γκάτ (σκάλες που βασικά οδηγούν μέχρι τον ποταμό Γάγγη). Καθώς αρχίζουμε να περπατάμε κατά μήκος του Άσι Γκάτ, στην πραγματικότητα, είναι σαν να περπατάμε μέσω μιας περιοχής ζωής και θανάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι ο ποταμός θεωρείται ο πιο ιερός ποταμός για τους Ινδουιστές, είναι επίσης ο πιο μολυσμένος. Ο νέος πρωθυπουργός της Ινδίας, Modi, θα επενδύσει 340 εκατομμύρια δολάρια για να καθαρίσει το Γάγγη. Έτσι υπάρχει κάποια ελπίδα.

Καθώς πλησιάσαμε στον ποταμό, παρατηρήσαμε εκατοντάδες ανθρώπους που πραγματοποιούσαν τις πρωινές τελετουργίες τους, έπλεναν τα ρούχα τους, το προσωπό τους, τα δόντια τους και ασκούσαν την τέχνη της γιόγκα. Όλοι μέσα στο μολυσμένο ποτάμι για να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους. Μπορείτε να το φανταστείτε;;; Μου ήρθε ανακατωσούρα στο στομάχι απο την αηδία. Να σημειώσω εδώ, ότι όλα τα ρούχα των ξενοδοχείων πλένονται εδώ! Ευτηχώς είχαμε πάρει σεντόνια μαζί μας. 

Ψαλμωδίες

Από μακριά ακούσαμε τους μακρινούς ήχους των ψαλμωδιών και μπορούσαμε να νιώσουμε την ηρεμία του τόπου. Μέσα σε εκείνη τη σιωπή, νωρίς το πρωί, τα πάντα για αυτό το μέρος ήταν ξένα προς εμένα. Οι άνθρωποι ζουν εδώ 5000 χρόνια και πιστεύετε ότι είναι η παλαιότερη κατοικημένη πόλη στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από τα παλιά χρόνια.

Βαρανάσι στην Ινδία - Πλύσιμο των ρούχων ξανοδοχείων. maninio.com

 

Βαρανάσι - Ινδία, μέσα στο ποτάμι γάγγης. maninio.com

Βαρανάσι στην Ινδία, καθαρισμός στον ποταμό. maninio.com

Βαρανάσι - Ινδία, αγελάδες και βρωμιά στον ποταμό. maninio.com

2. Φαγητό

Είναι σχεδόν η ώρα του μεσημεριανού και ήδη είχαμε λιμοκτονήσει απο την πείνα. Σε κοντινή απόσταση από το Assi Γκάτ B, το Vaatika Cafe  φαινόταν να έχει την καλύτερη πίτσα και μηλόπιτα σε ολόκληρη την πόλη. Στην πραγματικότητα, η πίτσα και η μήλοπιτα ήταν μια ωραία ανακούφιση για το πεινασμένο στομάχι μας. Υπάρχουν πολυάριθμα εστιατόρια γύρω από την πόλη, συμπεριλαμβανομένων των street food (φαγητού του δρόμου). Αποφύγετε το φαγητό απο τους διάφορους πλάνοδιους για ευνόητους λόγους. Πολλά είναι πάρα πολύ βρώμικα.Ένα ωραίο εστιατόριο που δεν δοκιμάσαμε, αλλά άκουσαμε καλές κριτικές είναι το Bakery Bread Brown, το οποίο έχει και πιάτα βίγκαν. 

  • Οι ώρες λειτουργίας του Cafe Vaatika καθημερινά: 8 π.μ. – 10 μ.μ.
  • Οι ώρες λειτουργίας του Bakery Bread Brown καθημερινά: 7 π.μ. – 10 μ.μ.

Βαρανάσι στην Ινδία, πιτσαρία και γλυκά. maninio.com

3. Σοκάκια & Markets

Περπατήσαμε μέσα από στα σοκάκια όπου μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη περιοχή με μικρά μαγαζάκια και μέσα σε λίγα λεπτά η σκηνή θα μετατραπεί σε ένα από απόλυτο χάος με πάρα πολύ κόσμο, βρωμιά παντού, νεκρές αγελάδες, περιττώματα αγελάδων, πίθηκοι , σκυλιά, μύγες και νεκρά σώματα που μεταφέρονται χωρίς κανένα συναγερμό από αυτούς που μεταφέρουν τα πτώματα. Πράγματι, ο θάνατος είναι παντού στην πόλη.

«Όλα τελειώνουν σε αυτή την πόλη» μας αναφέρε ο ξεναγός μας. Οι Ινδουιστές πιστεύουν ότι μετά το θάνατο, το σώμα επιστρέφει στο πνεύμα. «Δεν ανήκουμε στο σώμα μας, δεν είμαστε το μυαλό μας…» Ένας αληθινός ινδουιστής πρέπει να τερματίσει τη ζωή του σε αυτή την πόλη.

Τις επόμενες ώρες τις περάσαμε γύρω από τα πολυάριθμα καταστήματα και κουβεντιάζοντας με τους ντόπιους. Παντού μπορείτε να δείτε πολλά χρώματα και χαμόγελα, πολλά χαμόγελα. Μας άρεσαν οι γυναίκες με τα πολύχρωμα σαρί και τους πωλητές τους με τα εμπορεύματά τους να στοιβάζονται στα μικρά σοκάκια.

TIPS:

  • Μπορείτε να επισκεφθείτε τα σοκάκια και τις αγορές οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά κατά προτίμηση μετά την δύση του ηλίου λόγω της αυξημένης ζέστης. 
  • Μην ξεχάσετε να διαπραγματευτείτε στα μαγαζιά μπορείτε να βρείτε πολλές ευκαιρίες.
  • Οι αγορές στο Βαρανάσι είναι γνωστές για το μετάξι και τα περίτεχνα κοσμήματά του.

Βαρανάσι (Ινδία): Ινδουιστές και Γιόγκις. maninio.com

Βαρανάσι - Ινδία, Αγελάδες παντού. maninio.com

Βαρανάσι (Ινδία): Αγορές τηε πόλης. maninio.com

Βαρανάσι (Ινδία): Ηλιοβασίλεμα. maninio.com

4. Τελετή Aarti (Βραδινές προσευχές στα Γκάτς)

Υπάρχει μια θεωρία ότι εάν επιθυμείτε ειλικρινά μια μοναδική εμπειρία στο Βαρανάσι, σίγουρα θα βρείτε μία.

Οι τελετές γίνονται κάθε βράδυ και οι «τραγουδιστές» λέγονται Aarti. Χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστεςσυγκεντρώνονται γύρω από το Γκάτ ή μέσα από τις βάρκες που προσφέρουν άνθη και κεριά από μανόλια στο ποτάμι. Η φωτιά προσφέρεται στον Θεό Shiva και οι άνθρωποι προσεύχονται να γίνουν ευλογημένοι. Αντιπροσωπεύει τη σχέση αυτού του κόσμου με τον κόσμο του πνεύματος.

Βρίσκομαι κοντά στους «ψάλτες» και μπορώ να νιώσω κάθε παλμό της ατμόσφαιρας. Προσπαθώ να μιμηθώ τις φωνές των τραγουδιστών, φέρνοντας στην μνήμη μου ότι οι άνθρωποι έρχονται εδώ για να προσευχηθούν και στην διπλανή γωνία, οι άνθρωποι έρχονται εδώ για να πεθάνουν και δεν μπορώ να κρατήσω τα δάκρυα μου. Η τελετή είναι καθαρή μαγεία.

Είναι μια από τις πιο θεαματικές πνευματικές νύχτες που έχω βιώσει και που δεν πρέπει να χάσετε.

  • Η τελετή Aarti ξεκινά κάθε μέρα γύρω στις 6 – 7 μ.μ.
  • Για να βιώσετε την καλύτερη τελετή θα πρέπει πάτε στο Dasaswamedh Γκάτ.
  • Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελετή από τις βάρκες ή από τα Γκάτ.

Βαρανάσι (Ινδία):. Νυκτερινή τελετή προσευχής. maninio.com

Βαρανάσι (Ινδία): Ανάμεσα στην ζωή & στον θάνατο. Τελετή Aarti. maninio.com

5. Ανατολή ηλίου & καύση Νεκρών

Όπως τόσοι πολλοί ταξιδιώτες, πήγαμε να δούμε την ανατολή του ηλίου κατά μήκος του ποταμού και τα Γκάτ που γίνεται η καύση νεκρών. Σηκωθήκαμε στις 5 π.μ. και περπατήσαμε στην προκυμαία όπου νοικιάσαμε βάρκα. Ήμασταν 6 από μας (συμπεριλαμβανομένου και του βαρκάρη) σε μία μικρή βάρκα. Ο ξεναγός μας, μας ενημερώνει ότι εάν είμαστε «τυχεροί» θα δούμε μια καύση. Ανατριχιάζουμε και η καρδιά μας αρχίζει να χτυπά πολύ δυνατά. 

Οι πρώτες ακτίδες αρχίζουν να εμφανίζονται και μια μαγική εικόνα σαν καρτ ποστάλ αρχίζει να αποκαλύπτει την ομορφιά της. Είμαστε στη μέση του ποταμού και η θέα της πόλης του και ο ήλιος μας ταξιδεύει σε άλλη εποχή.Τα κτίρια γύρω από το Γαγγη επιβλητικά και πανέμορφα.  

Κατά το μήκος του ποταμού υπάρχουν σκουπίδια και βλέπουμε και μια νεκρή αγελάδα που επιπλέει στη μέση του ποταμού. Καθώς πλησιάζουμε στο Γκάτ της καύσης νεκρών η μυρωδιά του αέρα είναι διαφορετική, μια μυρωδιά που μέχρι τώρα έρχεται στο μυαλό μου και ποτέ δεν θα ξεχάσω. «Είστε πραγματικά τυχεροί. Υπάρχει μια καύση που συμβαίνει αμέσως τώρα», μας ενημερώνει ο ξεναγός μας. Στην πραγματικότητα, έχει δίκιο, η καύση είναι ακριβώς μπροστά μας περίπου 300 μέτρα μακριά.

Ανατριχίλα

Ένα ρίγος με διαπερνά και κοιτάζω με ορθάνοιχτα μάτια χωρίς να πιστεύω αυτό που βλέπω. Ένα σώμα τυλιγμένο σφιχτά σε ένα λευκό πανί είναι κάτω από μια σωρό από ξύλα και φωτιά. Στην πραγματικότητα, μπορούσαμε να δούμε τα πόδια του να καίγονται. Μέσα σε αυτό το μεγάλο σοκ, ένας άνθρωπος δίπλα στη βάρκα μας κολυμπά και μετά από μια απότομη κίνηση ρίχνει μια μικρή ποσότητα νερού πάνω μου. Ένιωσα σαν να έπαθα καρδιακή προσβολή. Φέρνοντας στον νου μου ότι όλες οι στάχτες από τα καμένα σώματα τελειώνουν στο ποτάμι, η καρδιά μου σταμάτησε για δευτερόλεπτα και δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα αφήνω μια κραυγή και δευτερόλεπτα αργότερα σιωπώ. Ακόμα και τώρα που γράφω αυτό το ποστ νιώθω ακριβώς όπως εκείνη την στιγμή στην βάρκα εν μέσω του Γάγγη ποταμού. 

Βαρανάσι (Ινδία): Ανάμεσα στην ζωή & στον θάνατο. Ανατολή ηλίου. maninio.com

Βαρανάσι (Ινδία): Ανάμεσα στην ζωή & στον θάνατο. Ξημερώματα στον Γάγγη ποταμό. maninio.com

Οι Ινδουϊστές έχουν την πεποίθηση ότι έαν η καύση τους γίνει στις όχθες του Γάγγη και στο Βαρανάσι συγκεκριμένα και οι στάχτες στους σκορπίσουν στον ποταμό θα επιτύχουν ένα επίπεδο Moksha (σημαίνει ότι θα σπάσουν τον κύκλο της γέννησης και της αναγέννησης και θα πάνε κατευθείαν στον παράδεισο)

Όλοι οι Ινδουιστές (εκτός από τα παιδιά) καίγονται μετά το θάνατο τους με ξύλο Logwood ή μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος στα δωμάτια που διοικούνται από την Κυβέρνηση. Οι πλούσιοι χρησιμοποιούν σανταλόξυλο. Ο ομφαλός τους παραμένει άθικτος μετά από καύση με ειδική μέθοδο. Μόνο ο ομφαλός που είναι κατασκευασμένος από ιστό κολλαγόνου αφαιρείται από την τέφρα και με σωστό τελετουργικό τρόπο βυθίζεται στον ποτάμι. Όσον αφορά τα παιδιά καλύπτονται με σεντόνια και θάβονται απευθείας στο χώμα ή μέσα σε ένα φέρετρο.

Όλοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την καύση (πάρα πολύ φτωχοί) τους τυλίγουν με σεντόνια, δένουν μεγάλες πέτρες και ρίχνονται στον ποταμό. Στην πραγματικότητα, είναι συνηθισμένο να δει κάποιος αποσυντεθειμένα πλωτά σώματα στον ποταμό. Είδαμε ένα και δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε στα μάτια μας. Σοκαριστικό και εξωπραγματικό αλλά απολύτως αληθινό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια των τελετών δεν θα παρατηρήσετε δάκρυα, όπως με τα δάκρυα, η ψυχή εμποδίζεται να εγκαταλείψει το σώμα. Κάποιοι βλέπουν τον θάνατο ως λύτρωση από τα βάσανα της ζωής, και ως μια είσοδο σε μία καλύτερη επόμενη ζωή.

  • Η καλύτερη ώρα για βαρκάδα στον ποταμό είναι μεταξύ 5 π.μ. – 7 π.μ.
  • Διαπραγματευτείτε για καλύτερη τιμή με τον βαρκάρη.
  • Αν θέλετε να δείτε την καύση νεκρών από τα Γκάτ χρειάζεστε ειδική άδεια.

Βαρανάσι (Ινδία): Ανάμεσα στην ζωή & στον θάνατο. Καύση νεκρών και πλύσιμο ρούχων. maninio.com

Βαρανάσι (Ινδία): Ανάμεσα στην ζωή & στον θάνατο. Γάγγης ποταμός και γκάτς. maninio.com

Βαρανάσι (Ινδία): Ανάμεσα στην ζωή & στον θάνατο. Βαρκάδα στο γάγγη ποταμό. maninio.com

6. Περιήγηση στο Sarnath

Ήταν λίγο μετά από ένα απόγευμα, όταν πήγαμε για τα αρχαιολογικά αξιοθέατα στο Sarnath. Παρά το γεγονός ότι το Βαρανάσι είναι ένας Ινδουιστικός τόπος, έχει και βουδιστικούς ναούς. Είναι ένα μεγάλο πάρκο με ναούς και είναι το μέρος όπου ο Βούδας άρχισε πρώτη φορά να διδάσκει για το Ντάρμα.

  • Είναι ένας πολύ ωραίος και καθαρός χώρος για πικνίκ.
  • Το Sarnath απέχει 10χλμ. Από το Βαρανάσι και έχει διάφορους βουδιστικούς ναούς και ένα Αρχαιολογικό Μουσείο.
  • Υπάρχουν διάφορες ημερήσιες εκδρομές στο Sarnath από νωρίς το πρωί, αλλά μπορείτε επίσης να περάσετε μισή ημέρα όπως το κάναμε εμείς.

Βαρανάσι (Ινδία): Ανάμεσα στην ζωή & στον θάνατο. Ναός - Στούπα. maninio.com

 

Βαρανάσι (Ινδία): Ανάμεσα στην ζωή & στον θάνατο. Σχολείο στο ναό. maninio.com

Βαρανάσι (Ινδία): Ανάμεσα στην ζωή & στον θάνατο. Περιήγηδη στον Ναό. maninio.com

Βαρανάσι, Ανάμεσα στην ζωή & στον θάνατο. EΕλέφαντες εν δράση. maninio.com

Η οικουμενικότητα του θανάτου εδώ μπορεί να φανεί πραγματικά συγκλονιστική, αλλά θεωρείται πολύ φυσιολογική στο Βαρανάσι.

Η ανάμνηση αυτής της πόλης είναι ακόμη ζωντανή στην μνήμη μου: μου φαίνεται πως σαν θα κλείσω τα μάτια μου, ακόμη και τώρα, θα δω την εικόνα εκείνη, που καθόμαστε στα σκαλιά των Γκάτς και μπρόστα μας εκτυλίσονται εικόνες απο μια άλλη εποχή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου θέα της Ιεράς Πόλης και μου άρεσε κάθε πτυχή της. Εάν ένα όνομα μιας πόλης μπορούσε να συμπυκνωθεί σε μια μικρή φράση, εκείνη που μπορεί να λειτουργήσει αρκετά καλά είναι «Η διαδρομή ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο»

Ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ που μου θύμιζει την πόλη και είναι ότι καλύτερο έχω δει για το Βαρανάσι είναι το παρακάτω και το παρουσιάζει ένας από τους πιο αγαπημένους μου φωτογράφους Joey LΕίναι στα Αγγλικά αλλά αξίζει να το δείτε και χωρίς να γνωρίζετε την γλώσσα. Οι φωτογραφίες, η μουσική και η βιντεογραφία είναι φανταστικά!

NAMASTE

Αλήθειες για το Βαρανάσι

  • Οι τιμές γενικά είναι πάρα πολύ οικονομικές.
  • Η βρωμιά και η πνευματικότητα κυριαρχούν παντού.
  • Είναι ο παράδεισος κάθε φωτογράφου!
  • Είναι μία από τις πιο ιερότερες πόλεις του κόσμου σήμερα.
  • Προσκυνητές έρχονται στον ποταμό Γάγγη για να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους στα ιερά νερά ή να κάψουν τους αγαπημένους τους.
  • Για να περάσεις καλά στο Βαρανάσι πρέπει να μην είσαι της καλοπέρασης και υποχόνδριος με την καθαριότητα.
  • Αν διακωμωδήσεις τα απρόοπτα που σίγουρα θα σου συμβούν και κοιτάξεις την ομορφιά της χώρας και τους χαμογελαστούς ανθρώπους, χωρίς να σταθείς μόνο στην βρωμιά που επικρατεί, θα βιώσεις μία απο τις πιο συγκλονιστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες που θα σε εξιτάρει ψυχικά. 
  • Θα εκτιμήσεις πολλά πράγματα όπως το νερό, τα φαγητό, τον ηλεκτρισμό και την στέγη, θα επαναπροσδιορίσεις την μέχρι τώρα ζώη σου που θα σε αλλάξει και θα σε ταρακουνήσει ως άνθρωπο.
  • Έαν έχετε ΜΟΝΟ ΜΙΑ ευκαιρία να επισκεφτείτε την Ινδία, αυτή θα πρέπει να είναι στο Βαρανάσι. Απο τα πέντε μου ταξίδια σε όλη την Ινδία, είναι το μοναδικό μέρος που με συγκλόνισε πραγματικά!! 

ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ!! 

Πηγή: https://maninio.com

keyboard_arrow_up