Φυσική συνέπεια οι φυσικές καταστροφές.

31 Ιουλίου 2018.

Όσο ο άνθρωπος καταδυναστεύει τη φύση, όσο συνεχίζει να θεωρεί τη φύση κτήμα του, κάτι που του χαρίστηκε για να το κάνει ό,τι θέλει, τόσο θα βρίσκεται αντιμέτωπος με ολοένα και πιο δυσθεώρητα περιβαλλοντικά προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα που δημιουργεί ο άνθρωπος όμως δεν έχουν επίπτωση μόνο στις δικές του κοινωνίες, αλλά καταστρέφουν ανεπανόρθωτα τα φυσικά ενδιαιτήματα και άλλων ζώων.

Πολλοί νομίζουν ότι η οικολογική καταστροφή είναι ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε μόλις τον 20ο αιώνα, αποτέλεσμα της τεράστιας τεχνολογικής δύναμης που απέκτησε η ανθρωπότητα, αλλά και της αύξησης του πληθυσμού της. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν έλειψαν ακόμα και στον αρχαίο κόσμο. Για παράδειγμα, οι ιστορικοί μιλούν για την οικολογική καταστροφή κατά την περίοδο του μυκηναϊκού πολιτισμού, όταν οι Μυκηναίοι αποψίλωναν δάση σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε οι βροχές παρέσυραν τα χώματα.

Αυτές οι καταστροφές βέβαια ήταν μικρότερης κλίμακας σε σχέση με τις φοβερές κλιματικές καταστροφές που βλέπουμε σήμερα. Το πρόβλημα όμως δεν είναι το μέγεθος, αλλά η κυρίαρχη ανθρωποκεντρική αντίληψη, η αντίληψη δηλαδή ότι όλα γύρω μας υπάρχουν για εμάς, ότι όλα γύρω μας δεν έχουν παρά μόνο μια εργαλειακή αξία, υπάρχουν δηλαδή προκειμένου να υπηρετούν τον άνθρωπο. Αυτό πρέπει πρώτα απ’ όλα να αλλάξει.

 

Σταύρος Καραγεωργάκης.

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες στο βιβλίο:   Περιβαλλοντική Φιλοσοφία και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

 

keyboard_arrow_up