Επιβραβεύοντας την καινοτομία σε μια αγορά που ανθίζει! Δέσποινα Μαρσέλου, πρόεδρος των Vegan Awards.

 

Τα πρώτα Vegan Awards στην Ελλάδα είναι γεγονός! Έρχονται από την Boussias Communications για να αναδείξουν την καινοτομία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες του vegan κλάδου που θα επηρεάσει σημαντικά την βιομηχανία στο μέλλον.

Από την Άννα Μαρία Παπίρη

Δημοσιογράφο-Συγγραφέα

 

Σε ένα κόσμο που διαρκώς αλλάζει ο βιγκανισμός έρχεται να κάνει τη διαφορά στην ζωή μας και την οικονομία. Νέα προϊόντα και υπηρεσίες αναπτύσσονται με την στήριξη της καινοτομίας και της νέας τεχνολογίας δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για την αγορά αλλά και νέες συνήθειες, γεύσεις και εμπειρίες στους σύγχρονους καταναλωτές. Η παγκόσμια βιομηχανία βρώσιμων Vegan προϊόντων υπολογίζεται ότι θα εκτοξευθεί το 2026 στα 31,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Βλέποντας με σεβασμό αυτή τη νέα τάση η Boussias Communications προχώρησε στην διοργάνωση των πρώτων Vegan Awards. Την κριτική επιτροπή συνθέτουν προσωπικότητες που ζουν ή και δραστηριοποιούνται με τις αρχές της vegan κοινωνίας. Συναντήσαμε την Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής κ. Δέσποινα Μαρσέλου, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Ανοσολογία και Μετεκπαίδευση στη Φυτοφαγία η οποία μας μίλησε για τον βιγκανισμό σαν στάση ζωής όπως επίσης τη συμβολή στο μέλλον του κόσμου αλλά και τον θεσμό των Vegan Awards .

 

 

O βιγκανισμός σαν στάση ζωής σε ποιους απευθύνεται;

Είναι μια φιλοσοφία αγάπης που αγκαλιάζει όλα τα συναισθανόμενα όντα. Άτομα που ακολουθούν τον vegan τρόπο ζωής επιλέγουν αποκλειστικά και μόνο cruelty-free προϊόντα σε ό,τι αφορά την ένδυση, τα καλλυντικά, τη διατροφή. Ταυτόχρονα, υπάρχει ενεργός ακτιβισμός ως προς τα δικαιώματα των ζώων με δράσεις που αφορούν την εκμετάλλευσή τους ως θέαμα σε ζωολογικά πάρκα, σε πειράματα, σε ανήθικα έθιμα.

Τι μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο και τι στο περιβάλλον;

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει παγκόσμια έκκληση στο να ακολουθήσουμε έναν vegan τρόπο ζωής και οι λόγοι είναι πολλοί. Ένας από αυτούς σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή που αποτελεί ένα φαινόμενο που εν μέρει παρατηρείται με το πέρασμα των χρόνων σε έναν πλανήτη σε αργούς ρυθμούς.  Αν ο αριθμός των ζώων που επλήγησαν στις πυρκαγιές της Αυστραλίας σας σοκάρει, να σας ενημερώσω ότι καθημερινά στον πλανήτη θανατώνονται 200 εκατομμύρια ζώα για φαγητό, ενώ η εκτροφή τους μαζί με την χρήση ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση δασών είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες ανθρώπινης παρέμβασης που επηρεάζουν το κλίμα.

Oι βιομηχανίες ζωικών προϊόντων συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή περισσότερο από όλες τις μορφές μετακίνησης μαζί στον πλανήτη (αυτοκίνητα, αεροπλάνα, φορτηγά κ.ο.κ.). Γι’ αυτό και πραγματοποιείται παγκόσμια έκκληση στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σε έρευνα του Henchion et al (2017) σχετικά με τις μελλοντική ζήτηση της ζωικής πρωτεΐνης φάνηκε ότι η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης έχει αυξηθεί κατά 60% από το 1990 έως το 2009, ενώ μέχρι το 2050 αναμένεται να έχει αυξηθεί μέχρι 76 % παρ’ όλες τις καμπάνιες των κυβερνήσεων υπέρ της μείωσης του κρέατος, όπως του Καναδά.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, το ποσοστό των παιδιών που δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό και νερό φτάνει το 82% παγκοσμίως και ένας σημαντικότατος λόγος είναι η εκτροφή των ζώων αφού απαιτεί τεράστιες δασικές εκτάσεις, τεράστιες ποσότητες σιτηρών και τεράστιες ποσότητες νερού. Φαγητό, νερό και εκτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να δοθούν σε ευάλωτους πληθυσμούς προωθούνται σε εμάς… στη Δυτική Ευρώπη.

Επιπλέον η αυξητική τάση των υποκείμενων νοσημάτων (διαβήτης και παχυσαρκία), ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στο ανοσοποιητικό και στα αυτοάνοσα και ο COVID-19 είναι μια κλήση αφύπνισης, με πολλές έρευνες να υποστηρίζουν την στροφή στη φυτοφαγία. Κορυφή αποτελεί το μεγαλύτερο project της Αμερικής  (The American Gut Project) που εξετάζει την κατανάλωση έως και 30 διαφορετικών φυτών την εβδομάδα για υποστήριξη του ανοσοποιητικού, δείχνοντας ότι αποτελεί ανάγκη να εστιάσουμε εκ νέου στη γεωργία μας, στην παραγωγή φθηνότερων και ευρέως διαθέσιμων βιολογικών φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, σπόρων, οσπρίων και βοτάνων.

 

 

Πόσο θετικά και πόσο αρνητικά μπορεί να επηρεαστεί η ανθρώπινη υγεία;

Όπως προανέφερα μια vegan διατροφή με έμφαση στα φρούτα, λαχανικά και όσπρια μόνο οφέλη μπορεί να δώσει, αγκαλιάζοντας την υγεία μας με πληθώρα βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Όταν αναφερόμαστε σε εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τα συστατικά, αφού ορισμένα έχουν επιβλαβή χαρακτήρα για την υγεία μας. Για παράδειγμα, ένα φυτοφαγικό μπιφτέκι εάν περιλαμβάνει υψηλά κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, θα συμβούλευα να καταναλώνεται περιστασιακά!

 

Η αγορά και η συνολικότερη προσφορά vegan προϊόντων καλύπτει τις ανάγκες ζωής των βιγκανιστών;

Θεωρώ ότι έχουν γίνει σημαντικά και εξαιρετικά βήματα σε ό,τι αφορά τον τομέα της διατροφής, με τα σούπερ μάρκετ να πληθαίνουν τις επιλογές που προσφέρουν σε φυτικά γαλακτοκομικά, με πληθώρα τυριών, γάλακτος, γιαουρτιού, αλλά και μπέργκερ, ενώ εξειδικευμένα vegan παντοπωλεία αναδύονται σε πολλές περιοχές της Αθήνας. Ακόμη, πολλές αλυσίδες εστιατορίων και καφέ με γρήγορο φαγητό έχουν πλέον επιλογές για άτομα που ακολουθούν αυτό τον τρόπο ζωής και όλα δείχνουν ότι γίνονται βήματα ελπίδας, αν και υπάρχει ακόμα πρόσφορο έδαφος ιδιαίτερα για καλλυντικά και ένδυση και σε περιοχές εκτός Αθήνας.

Πιστεύετε ότι τα Vegan Awards μπορούν να αναδείξουν τη βιομηχανία των vegan προϊόντων και υπηρεσιών;  

Οπωσδήποτε. Μέσω των βραβείων, θα δοθεί κίνητρο σε εταιρίες να εμπιστευτούν την αγορά και να επενδύσουν στην ολοένα αναπτυσσόμενη βιομηχανία, ενώ μπορεί να ενισχυθεί και η υποστήριξη από περισσότερους επαγγελματίες υγείας και επιχειρηματίες στο κομμάτι της εκπαίδευσης για καλύτερη υγεία, σε αρμονία με την βελτίωση συνθηκών του πλανήτη –κάτι στο οποίο πραγματικά ελπίζω. Πρέπει να αρχίσουμε να εξελισσόμαστε σε καλύτερους, πιο φροντισμένους ανθρώπους που λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες των ενεργειών τους, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών φαγητού. Σίγουρα, μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να τρώνε προϊόντα φτιαγμένα από φυτά, χωρίς να χρησιμοποιούν τη λέξη «vegan», αλλά τότε δεν θα ενθαρρύνουμε την αληθινή συνειδητοποίηση και συνείδηση. H Boussias Communications διοργανώνει βραβεία με ενσυναίσθηση και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.

 

 

 

Vegan Guide Greece

Vegan Guide Greece Application

 

 

 

keyboard_arrow_up