World Vegan Day! Το 82% των παιδιών που λιμοκτονούν ζουν σε χώρες όπου καλλιεργούνται τρόφιμα για τη διατροφή των ζώων στη Δύση.

 

Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία (γνωστή και ως καθαρή χορτοφαγία, βιγκανισμός, αγγλ. veganism)- είναι μία φιλοσοφία ή/και ένας τρόπος ζωής που αποκλείει τη χρήση ζώων ή ζωικών προϊόντων για τροφή, ένδυση ή άλλους σκοπούς.

Πρακτικά, ένας αυστηρά χορτοφάγος (βίγκαν) δεσμεύεται στην αποφυγή κατανάλωσης όλων των ζωικών προϊόντων (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, μέλι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα) και χρήση προϊόντων από γούνα, μαλλί, κόκκαλα, δέρμα, φτερά, μαργαριτάρια, κοράλλια και άλλες ζωικές πηγές. Οι αυστηρά χορτοφάγοι αποφεύγουν τα προϊόντα που έχουν πειραματιστεί πάνω σε ζώα.

Η λέξη vegan, (προφέρεται /ˈviːgən/, προήλθε από τη λέξη vegetarian που σημαίνει χορτοφάγος και άρχισε να χρησιμοποιείται το 1944.

Αυτό συνέβη γιατί η Έλσι Σρίγκλεϋ και ο Ντόναλντ Γουάτσον θεωρούσαν ανήθικη τη χρήση του όρου χορτοφάγος για ανθρώπους που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα κι έτσι ξεκίνησαν την Κοινωνία των Αυστηρά Χορτοφάγων στη Μεγάλη Βρετανία (UK Vegan Society).

Συνδύασαν τα πρώτα τρία και τα δύο τελευταία γράμματα της λέξης vegetarian και δημιούργησαν τον όρο vegan.

«Φιλοσοφία και τρόπος ζωής που αποσκοπεί στον αποκλεισμό, στο μέτρο του δυνατού και εφικτού, όλων των μορφών εκμετάλλευσης και κακοποίησης των ζώων για τρόφιμα, ρούχα ή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό και, κατ ‘επέκταση, προωθεί την ανάπτυξη και χρήση εναλλακτικών λύσεων χωρίς ζώα προς όφελος των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος. Από διατροφικής άποψης υποδηλώνει μία πρακτική αποκλεισμού όλων των προϊόντων που προέρχονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από τα ζώα ».

Η World Vegan Day, γιορτάζεται από τους Vegans σε όλο τον κόσμο κάθε 1η Νοεμβρίου. Η εκδήλωση ιδρύθηκε το 1994 από τη Louise Wallis, τότε Πρόεδρο της Vegan Society στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να τιμήσει την 50ή επέτειο από την ίδρυση της οργάνωσης και τη δημιουργία των όρων «vegan» και «veganism».

Γιατί vegan; οι λογοι ειναι τόσοι πολλοί ωστε να καταλήξουμε οτι το πραγματικό ερώτημα ειναι:  – Γιατί όχι vegan;

Για να παραχθεί ένα βοδινό μπιφτέκι η ποσότητα νερού που καταναλώνεται  ισούται με το νερό που καταναλώνει ενα άτομο που κάνει ντους για 2 μήνες.

Εάν κάθε άνθρωπος παρέλειπε μόνο ΕΝΑ ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΙΚΌ γεύμα  την εβδομάδα, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα ήταν σαν να απομακρύνουμε 500.000 αυτοκίνητα από το δρόμο.

Η παγκόσμια κτηνοτροφία παράγει τόσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου όσες όλες οι μεταφορές μαζί. Η ρύπανση από την κτηνοτροφία είναι 50% περισσότερη από τις μεταφορές…. αεροπλάνα, τρένα, φορτηγά, αυτοκίνητα και πλοία μαζί. Αυτό επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η κτηνοτροφία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μεθανίου στον κόσμο, ενός πολύ πιο ισχυρού αερίου θερμοκηπίου από το CO2. Το C02, το μεθάνιο και το νιτρώδες οξείδιο από την κτηνοτροφική βιομηχανία θανατώνουν τους ωκεανούς μας. Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών καθιστά σαφές το γεγονός ότι ο τρόπος που τρώμε δεν είναι βιώσιμος για το περιβάλλον. Η κτηνοτροφία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος εκπομπός CO2. Με περισσότερα από 88 δισεκατομμύρια ζώα που εκτρέφονται και σφάζονται για τροφή κάθε χρόνο, η εντατική κτηνοτροφία ευθύνεται για το 14,5% έως 16,5% των παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η κτηνοτροφία είναι μια από τις, αν όχι η κύρια, αιτία της αποψίλωσης των δασών παγκοσμίως.

Το 82% των παιδιών που λιμοκτονούν ζουν σε χώρες όπου καλλιεργούνται τρόφιμα για τη διατροφή των ζώων στη Δύση.

Ο Philip Wollen αναφέρει χαρακτηριστικά στην ομιλία του

Animals Should Be Off The Menu‘:

”Ταξιδεύοντας στον κόσμο, βλέπω τις φτωχές χώρες να πωλούν τα δημητριακά τους στη Δύση, ενώ τα δικά τους παιδιά πεινούν στην αγκαλιά τους. Και η Δύση τα δίνει στα ζώα για να μπορούμε να φάμε μια μπριζόλα; Είμαι ο μόνος που το βλέπει αυτό ως έγκλημα; Πιστέψτε με, κάθε μπουκιά κρέας που τρώμε χαστουκίζει το δακρυσμένο πρόσωπο ενός παιδιού που λιμοκτονεί. Όταν τα κοιτάζω στα μάτια, θα παραμείνω σιωπηλός;”

Τα ζώα τα οποία εκμεταλλεύονται οι άνθρωποι στην κτηνοτροφία.  Τα εκατομμύρια ζώα που βασανίζουμε, που φυλακίζουμε και σκοτώνουμε καθημερινά, τα έχουμε αρπάξει από την φύση, τα έχουμε εξημερώσει, τα έχουμε διασταυρώσει – βιάζοντάς τα- όσο γινόταν για να μας δίνουν την καλύτερη και την περισσότερη ποσότητα δέρματος, κρέατος, μωρών, γάλακτος. (άλλες ράτσες για παραγωγή κρέατος, άλλες για παραγωγή γάλακτος ή μαλλιού, αυγών κ.τ.λ.)

Πουθενά στη φύση κανένα ζώο δεν χρειάζεται άρμεγμα δεν χρειάζεται κούρεμα.

Πουθενά κανένα ζώο στη φύση δεν εξημερώνει άλλο προκειμένου να το εκμεταλλευτεί να το βιάσει να το απαξιώσει, μόνο ο άνθρωπος δημιουργεί σκλάβους, τα ζωα στην κτηνοτροφία είναι τα πιο κακοποιημένα πλάσματα στον πλανήτη.

Τα ψάρια επίσης νιώθουν πόνο και μάλιστα τυγχάνουν μίας συμπεριφοράς που θα τιμωρούνταν με πρόστιμα αν ήταν άλλα ζώα στη θέση τους.

Αν δεν έχετε δει το Seaspiracy στο Netflix πρέπει να το δείτε. Ψάρεμα . Υπεραλίευση . Ρύπανση ωκεανών. Καταστροφή του βυθού των θαλασσών. Άνθρωποι που κάνουν τεράστιο κακό στα θαλάσσια πλάσματα. Αν συνεχίσουμε δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την καταστροφή.

Η αλλαγή ξεκινάει από τον καθένα μας ξεχωριστά.

Ως πολιτισμένοι άνθρωποι είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε ότι τα δικαιώματα στη Ζωή και την Ελευθερία είναι σημαντικά για κάθε συναισθανόμενο πλάσμα. Ως vegans μπορούμε να ζήσουμε μια υπέροχη ζωή χωρίς να τα στερούμε από κανέναν.

Ο Dr. Steven Best αναφέρει: ”Τα δικαιώματα των ζώων είναι ριζοσπαστικά με την έννοια ότι ριζοσπαστικός είναι αυτός που φτάνει στη ρίζα, είναι ριζοσπαστικά επειδή φτάνουν στη ρίζα των προβλημάτων μας. Προκαλούν την ταυτότητα του είδους μας και μας κάνουν να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τη γη και με κάθε ζωντανό πλάσμα σε αυτή”.

Ευτυχώς πλέον οι πληροφορίες για τις VEGAN επιλογές μας είναι παντού!

 

Για παράδειγμα θα σας δώσουμε μερικές ιδέες ώστε να οργανώσετε ένα υπέροχο γεύμα για να γιορτάσετε την World Vegan Day!

Ορεκτικά: Τέλεια ψημένα μανιτάρια πλευρώτους και πορτομπέλο στη σχάρα με λαδολέμονο, φάβα με άγριο κρίταμο, χειροποίητα ντολμαδάκια, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, σαλάτα καρότο, παντζάρι, άγρια ρόκα και dressing πορτοκαλιού.

 

 

Για το κυρίως πιάτο: Vegan Σουτζουκάκια

Συνταγή για σουτζουκάκια μαυρομάτικου από το εστιατόριο Pernera Vegan Patmos!

Από την Chef And Co-owner,  Gozde Oguz ,  του vegan εστιατoρίου Pernera Vegan Patmos.

Έχουμε την μεγάλη χαρά να μοιραστούμε την τέλεια συνταγή για σουτζουκάκια, κατευθείαν από τη Σκάλα της Πάτμου!

 

Υλικά για τους κεφτέδες

2 φλυτζ. μαυρομάτικα φασόλια, μουλιασμένα από βραδύς

1 φλυτζ. ηλιόσπορος αποφλοιωμένος μουλιασμένος για μισή ωρίτσα

½ ματσάκι φρέσκο μαιντανό

½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο

½ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο – (προεραιτικό)

2 ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα, μεσαίου μεγέθους

5 σκελίδες σκόρδου

3 κ/σ πελτέ τομάτας

1 κ/σ κύμινο σκόνη

1 κ/σ κόλιανδρο σκόνη

1 κ/σ γλυκιά πάπρικα

1/2 κ/σ καπνιστή πάπρικα- (προεραιτικό)

1 κ/σ σκόρδο σκόνη – (προεραιτικό)

1 κ/σ κρεμμύδι σκόνη- (προεραιτικό)

½ κούπα ελαιόλαδο

Προετοιμασία

 

Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή σε μηχανή του κιμά ,αν διαθέτουμε και αλέθουμε έως ότου να έχουμε ομοιογενή υφή. Αν χρησιμοποιούμε μπλέντερ και αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι κατά την ανάδευση, για να διευκολύνουμε την διαδικασία της κιμαδοποίησης.

Μόλις ο κιμάς μας είναι έτοιμος, τον τοποθετούμε σε μια λεκάνη για να έχουμε ευκολότερη πρόσβαση και λαδώνουμε τη βάση ενός ταψιού. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς να προθερμαίνεται και αρχίζουμε να πλάθουμε κεφτέδες στο συνηθισμένο οβάλ-κυλινδρικό σχήμα και να τους τοποθετούμε στο ταψί.

Όταν είμαστε έτοιμοι και ο φούρνος προ-θερμασμένος, τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 35-45 λεπτά, κατά προτίμηση με αέρα, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο και με τις αντιστάσεις.

Όταν οι κεφτέδες μας έχουν ψηθεί, ανοίγουμε το φούρνο για να ψυχρανθούν ή αν θέλουμε βγάζουμε το ταψί προσεκτικά και το αφήνουμε σε φελό ή σχάρα σε θερμοκρασία δωματίου για λίγο.

Χρησιμοποιούμε σπάτουλα για να βγάλουμε τους κεφτέδες από το ταψί, για να μη χαλάσουμε το σχήμα τους και την ελαφριά τραγανή επιφάνειά τους.

 

Υλικά για τη σάλτσα τομάτας

1 κιλό τομάτες

75 γρ. πελτέ τομάτας (2-3 κ/σ)

1 καρότο

1 κλωνάρι σέλινο

2 ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα, μεσαίου μεγέθους

5 σκελίδες σκόρδο

½ ματσάκι δυόσμο

Πιπέρι

Θαλασσινό αλάτι

1 κ/σ ανεπεξέργαστη ζάχαρη

Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

 

Προετοιμασία

 

Χονδρο-κόβουμε όλα τα λαχανικά μας

Στον πάτο μιας μεσαίας κατσαρόλας θερμαίνουμε λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια σοτάρουμε όλα τα παραπάνω υλικά μαζί για 5 λεπτα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Στη συνέχεια κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά ή αλλιώς χαμηλή θερμότητα στο ηλεκτρικό μάτι για τουλάχιστον 30 λεπτά, για να μαγειρευτούν τα υλικά μας. Επιβλέπουμε σε αραιά χρονικά διαστήματα για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα κολλήσουν τα υλικά μας στον πάτο, ανακατεύουμε με την κουτάλα.

Όταν τα υλικά μας έχουν μαγειρευτεί, παίρνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τοποθετώντας τη σε κάποιο διπλανό, κρύο μάτι και την αφήνουμε επίσης να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία της

Χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ αλέθουμε επιτόπου τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα* ή αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, χρησιμοποιώντας μία κουτάλα για σούπες για να μεταφέρουμε τα υλικά από την κατσαρόλα στο μπλέντερ, αλέθουμε λίγο-λίγο τα υλικά μας εκεί, αδειάζοντας σε δοχείο αποθήκευσης της επιλογής μας.

*Για να αποφύγετε τα μικρο-πιτσιλίσματα στα γύρω μάτια της κουζίνας, στους πάγκους και τα πλακάκια, μπορείτε να τοποθετήσετε την ελαφριά ψυγμένη κατσαρόλα στον άδειο πάτο του νεροχύτη σας και να κάνετε την πολτοποίηση με το ραβδο-μπλέντερ εκεί.

 

Σερβίρουμε είτε επί τόπου βαφτίζοντας με τη βοήθεια ενός κουταλιού τους κεφτέδες που θέλουμε να σερβίρουμε στη σάλτσα μας

είτε αφότου φτάσουν θερμοκρασία δωματίου, αποθηκεύουμε ξεχωριστά σε δοχεία αποθήκευσης και κρατάμε στη συντήρηση. Από τη συντήρηση, μπορούμε να διαλέγουμε την ποσότητα των κεφτέδων που θέλουμε να ετοιμάσουμε τοποθετώντας τους σε τηγάνι μαζί με όση σάλτσα τομάτας χρειάζεται και λίγο νερό και να τα ζεσταίνουμε πριν το σερβίρισμα.

Σερβίρονται αχνιστά, πασπαλισμένα με φρέσκο, ψιλοκομμένο μαιντανό, συνοδευόμενα από καστανό, βιολογικό ρύζι ή σιτάρι ή οποιοδήποτε δημητριακό της αρεσκείας σας, τραγανές πατατούλες φούρνου ή σπιτικό πουρέ πατάτας.

Πείθουν κάθε άνθρωπο για το πόσο εύκολη είναι η μετάβαση σε έναν ειρηνικότερο τρόπο διατροφής, απολαύστε!

 

 

Επιδόρπιο:

Vegan brownies από ρεβίθια, αλεύρι αμυγδάλου και φουντουκοβούτυρο!

Από την Chef And Co-owner του εστιατορίου Green Kukunari , Ziza Tomic.

Το Green Kukunari είναι ένα πανέμορφο vegan εστιατόριο που άνοιξε στα Πιτσίδια της Κρήτης και έχουμε την χαρά η  Ziza Tomic,  Co-owner  του εστιατορίου, να μοιράζεται μαζί μας την συνταγή της για vegan brownies από ρεβίθια και αλεύρι αμυγδάλου!

Συστατικά:

420 gr βρασμένα ρεβίθια

1/2 cup σφένδαμο

1/2 cup φουντουκοβουτυρο ή ότι άλλη προτίμηση έχετε

1/4 cup αλεύρι αμυγδάλου

1/4 tsp σκόνη κακάο

1/4 tsp baking powder

1/4 tsp baking soda

1/4 tsp αλάτι

1 tsp vanilla extract

1 tsp  λάδι καρύδας

(Προαιρετικά) 1/2 cup σταγόνες σοκολάτας.

 

Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε απαλά με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Η φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι 8 x 8,ψήνουμε στους 180 για 20-30 λεπτά.

 

Vegan world Day! οι άνθρωποι γιορτάζουν μοιράζοντας τις vegan συμβουλές τους, συνταγές, την καθημερινότητά τους, αφορά επίσης την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μεταχείριση των ζώων, τa ηθικά ζητήματα, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας και ούτω καθεξής. Ακτιβιστικές ομάδες ανα τον κόσμο μας ενημερώνουν για όλα καθημερινά! Είναι αρκετά εύκολο πια με ένα απλό γκουγλάρισμα να βρούμε ό,τι ζητάμε!

O ‘’VEGAN GUIDE GREECE’’  δημιουργήθηκε στην Ελλάδα από μια ομάδα ανθρώπων που γνωρίζουν ότι ο vegan τρόπος ζωής είναι προσιτός όταν υπάρχει λίγη διάθεση για ψάξιμο στα σωστά σημεία, θα βρείτε εστιατόρια, καφέ, κομμωτήρια, ρούχα, παπούτσια, νέα προϊόντα, τατουάζ, καλλυντικά, εκδηλώσεις, γιατρούς, διατροφολόγους, e-shops, blogs, vlogs, events, συνταγές από γνωστούς σεφς και πολλά ακόμα!

Νιώσαμε την ανάγκη να χαρτογραφήσουμε τα vegan μέρη της Ελλάδας ώστε να διευκολύνουμε όχι μόνο τους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο αλλά και όλους όσους θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν ως μέσο προσανατολισμού – οδηγό στην vegan πλευρά της χώρας.

Η Ελλάδα αλλάζει, εκσυγχρονίζεται, εξελίσσεται, γίνεται όλο και πιο φιλική προς την vegan κουλτούρα. Οι επιλογές μας αυξάνονται διαρκώς και αυτό μας κάνει να θέλουμε να δουλεύουμε ασταμάτητα μέχρι να καταστεί σαφές ότι ο σεβασμός προς όλα τα πλάσματα, το περιβάλλον αλλά και προς τον ίδιο μας τον εαυτό είναι στόχοι εφικτοί και μας αφορούν περισσότερο από ποτέ. Εδώ θα βρούμε όσα μπορούμε να κάνουμε σε πρακτικό επίπεδο για να πραγματοποιήσουμε αυτούς τους στόχους και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας.

 

Εμείς σας καλωσορίζουμε και κλείνουμε με την υπόσχεση ότι θα ανανεώνουμε διαρκώς τον χάρτη μέχρι που οι επιλογές μας να είναι τόσες πολλές, σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονιά και σε κάθε γωνιά της χώρας μας!

 

Ακολούθησε τον Vegan Guide Greece:

– Website: https://veganguidegreece.com/

– Facebook:  https://www.facebook.com/VeganGuideGreece

– Instagram: https://www.instagram.com/veganguidegreece/

 

 Vegan Guide Greece Application

τώρα όλες οι επιλογές είναι στο χέρι σου, σε μια εφαρμογή!
Διατίθεται δωρεάν σε Play store & Αpp store
.
.

 

 

keyboard_arrow_up