Vegan”Ταραμοσαλάτα” με Λευκό Γλυκό Miso, από την Δήμητρα Ποντικάκη.

H Υπέρτατη “ταραμοσαλάτα” από την Δήμητρα Ποντικάκη!

 

H Δήμητρα είχε την καταπληκτική ιδέα να χρησιμοποιήσει miso για την vegan εκδοχή της ταραμοσαλάτας! Μίσο αντί για αυγά ψαριών γιατί κάθε πιάτο μπορεί να γίνει με ειρηνικό και αναίμακτο τρόπο όπως θα έχετε ακουσει από εμας τους vegans εκατομμύρια φορές και θα συνεχίσουμε να το λέμε γιατί δεν χρειάζεται να πεθάνει κανείς για να φάμε!

Και εδώ η απόδειξη:

 “Ταραμοσαλάτα” από Λευκό Γλυκό Μίσο. ( το βρίσκουμε σε βιολογικαδικο)

  • ⅔της συσκευασίας του Μίσο
  • το ¼ ενός μικρού καρβελιου ψωμί το οποίο το έχουμε μουλιάσει
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • χυμό από 1 ½ λεμόνι
  • περίπου ¾ κούπας λάδι (ελέγχουμε τη γεύση όσο παρασκευαζουμε)
  • αλάτι

Στίβουμε το ψωμί και μέσα σε ένα μπλέντερ βάζουμε σιγά σιγα όλα τα υλικά. Απολαμβάνουμε δίχως αύριο!

Το τραπέζι της Δήμητρας είχε και γίγαντες, γεμιστά, λούπινα , βολβούς και λαγάνα. Για γλυκάκι χαλβάς φυσικά.

 

 

Με αφορμή το εξαιρετικό αυτό πιάτο θεωρήσαμε σημαντικό να σταθούμε λίγο περισσότερο στο Miso, καθώς δεν είναι ευρύτερα γνωστό και διαδεδομένο στην Ελληνική κουζίνα

Οι πληροφορίες είναι από τη σελίδα Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής, της διατροφολόγου Σοφίας Κανέλλου και κάποιες ακόμα από το wikipedia, λοιπόν, το Miso (μίσο ή μίζο): είναι ένα προϊόν ζύμωσης από σόγια 12 έως 24 μηνών με ένζυμα παρόμοια με αυτά του γιαουρτιού. Το μίσο παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια σόγιας, ρύζι ή κριθάρι και θαλασσινό αλάτι. Τα συστατικά του έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση με ειδικά ένζυμα και έχει τη μορφή πάστας.

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή miso μπορεί να περιλαμβάνουν οποιοδήποτε μίγμα από σόγια, κριθάρι, ρύζι, φαγόπυρο, #κεχρί, σίκαλη , σιτάρι, σπόρους κάνναβης και cycad, μεταξύ άλλων. Τον τελευταίο καιρό, οι παραγωγοί σε άλλες χώρες έχουν επίσης αρχίσει να πωλούν miso από ρεβίθια, καλαμπόκι, φασόλια azuki, amaranth και quinoa. Ο χρόνος ζύμωσης κυμαίνεται από μόλις πέντε ημέρες έως αρκετά χρόνια.

Φαίνεται να έχει εξαιρετικές αποτοξινωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ιαπωνία. Ως προϊόν σόγιας, έχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη καθώς περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα #αμινοξέα, περιέχει πληθώρα μετάλλων και βιταμινών, εχει καλα βακτηριάκια και κανει καλό στην πέψη αλλά έχει και πολύ αλάτι, γι αυτό μην το παρακάνετε.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία των ιαπωνικών miso.

Η γεύση, το άρωμα, η υφή και η εμφάνιση του miso ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή και την εποχή. Άλλες σημαντικές μεταβλητές που συμβάλλουν στη γεύση ενός συγκεκριμένου miso περιλαμβάνουν τη θερμοκρασία, τη διάρκεια της ζύμωσης, την περιεκτικότητα σε αλάτι, την ποικιλία kōji και το δοχείο ζύμωσης. Οι πιο κοινές κατηγορίες γεύσης του miso είναι:

Shiromiso , “λευκό miso”

Akamiso , “κόκκινο miso”

Awasemiso , “mixed miso”

Vegan Guide Greece

keyboard_arrow_up